Nieuws

Netwerkevent SamenZien inspireert voor doeltreffende aanpak middelengebruik

Inspireren, brainstormen, netwerken, maar juist ook praktische tips en handvatten krijgen om middelengebruik tegen te gaan. Dat waren de ingrediënten van het derde Netwerkevent SamenZien. Met bijvoorbeeld inspiratie vanuit de IkPas-methodiek voor een alcoholpauze. Met tips wat je kunt doen tegen jongeren die zich op het criminele pad begeven. Maar ook handige manieren om de ouder-kind band te versterken. En met waardevolle inzichten hoe je de effectiviteit van preventie kunt vergroten.

Het was een goedgevuld programma donderdag 11 april bij het Netwerkevent van SamenZien in de Beroepscampus in Sommelsdijk. Niet alleen waren daar ruim 100 professionals bij elkaar gekomen, ook waren er een heel aantal jongeren vanuit een schoolopdracht aangesloten. Met elkaar dachten ze na over een succesvolle aanpak om middelengebruik tegen te gaan. Door de aanwezigheid van de doelgroep zelf konden de gepitchte ideeën meteen aan de jongeren getoetst worden.

De deelnemers aan het netwerkevent werken op Goeree-Overflakkee. En ze hebben in hun werk te maken met (het voorkomen van) verslavingsproblematiek en/of de gevolgen daarvan. “Elke deelnemer neemt een stukje kennis en ervaring mee uit de eigen praktijk. We hebben elkaar nodig om uiteindelijk de grote puzzel te leggen. Zo kunnen we ontdekken welke maatregelen nodig zijn en werken”, legt wethouder Berend Jan Bruggeman (Sociaal Domein) uit.

Het netwerkevent is ook een mooi moment om stil te staan bij de huidige aanpak, nieuwe feiten en inzichten te delen en te kijken naar de toekomst. Zo was er ’s ochtends een werksessie rond ‘Opgroeien in een Kansrijke omgeving’. Bij deze aanpak werken organisaties samen aan een gezondere en kansrijke toekomst voor onze jeugd. Deze aanpak valt onder SamenZien. Daarna was er een voorstelling met veel humor van ’‘Tis hier geen hotel!’ over hoe te (over)leven met pubers.

Inspiratiesessies
‘s Middags waren er in totaal 5 inspiratiesessies op het gebied van preventie, interventie en de aanpak tegen ondermijning. Zo inspireerde alcoholonderzoeker Rob Bovens de deelnemers met een routekaart over hoe je nu het best in gesprek kunt gaan over alcoholgebruik bij volwassenen. Criminoloog Jennifer van den Broek gaf een workshop over jongeren en criminaliteit. Hoe kun je als professional voorkomen dat jongeren betrokken raken in georganiseerde criminaliteit? Veldwerkers Has Cornelissen en Ella Bowler van Mainline namen de deelnemers mee in ‘Harm reduction’. Harm reduction, oftewel schadebeperking, richt zich op het verkleinen van de kans van (gezondheids)schade door drugsgebruik. Mogelijk is deze aanpak ook interessant voor Goeree-Overflakkee.

Over SamenZien
SamenZien is een breed netwerk van betrokken partijen die werken aan een gezamenlijke aanpak tegen verslavingsproblematiek op Goeree-Overflakkee. Naast de gemeente ondertekenden jongerenorganisaties, onderwijsinstellingen, zorginstellingen, de politie en wooncorporatie Oost West Wonen in 2022 daarvoor het SamenZien-convenant. Het doel is dat de jeugd onder de 18 opgroeit in een kansrijke omgeving zonder middelengebruik. Daarnaast willen de partijen inwoners stimuleren om gezonde keuzes te maken. Ook zetten ze in op goede hulp voor inwoners met verslavingsproblematiek.

“Dit is de derde keer dat we dit netwerkevent organiseren. Elke keer blijkt uit alles dat er veel betrokkenheid en energie is om met elkaar aan de slag te gaan”, aldus Bruggeman. “Het is mooi om te zien hoe organisaties elkaar weten te vinden en hoe goede ideeën ontstaan. Vandaag heeft weer genoeg inspiratie gegeven richting een doeltreffende aanpak.”