Hulp nodig?

Hulp nodig?

De verwijzing voor behandeling van verslavingsproblematiek wordt georganiseerd door de huisarts of POH GGZ.

Hulp bij verslavingsproblematiek is onderverdeeld in:

  1.  Informatie en advies op het aanbod voor verslavingsproblematiek
  2.  Het aanbod op preventie
    • Chris en Voorkom
    • Stichting de Ontmoeting
    • Youth for Christ
    • YOUZ
  3. Het aanbod op behandeling en begeleiding
    • Huisartsen en POH (GGZ)
    • Antes – specialistische behandeling
    • Kairos – begeleiding en opvang
  4. Overige verslavingszorg en – klinieken in Nederland
  5. Overige verslavingszorg en – klinieken buiten Nederland
  6. Ervaringsdeskundigen
  7. Hulp voor naasten van iemand met verslaving

1. Informatie en advies op het aanbod voor verslavingsproblematiek

Contacten

Gemeente Goeree-Overflakkee

De gemeente kan bij verslaving en crisissituaties hulp organiseren en maatwerk realiseren. De ingang bij de gemeente hiervoor is het Sociaal contactpunt. Zij doen de eerste uitvraag en zetten de vraag door naar Team Jeugd en Gezin. Dit team regelt ook hulp en ondersteuning aan volwassenen!

Telefoonnummer: 140187 (kies 1)

Team Jeugd en Gezin

Voor ondersteuning en hulp aan kinderen, jongeren, hun ouders en volwassenen

www.goeree-overflakkee.nl/tjg

Crisiscontacten

Binnen kantoortijden:

Voor dringende vragen kunt u contact opnemen met de Bureaudienst van Team Jeugd en Gezin:
Telefoonnummer: 140187 kies 1
Emailadres: team_jeugd_en_gezin@goeree-overflakkee.nl

Buiten kantooruren:

  • Bij spoed en levensgevaar: 112
  • Huisartsenpost: 0187 480447
  • Crisis Interventie Team jeugd: 010 2330000
  • Veilig Thuis: 010 4128110
  • Crisiscentrum volwassenen: 078 7708514

2. Het aanbod op preventie

Informatie

Chris en Voorkom
Chris en Voorkom is een organisatie die zich richt op het voorkomen van verslavingsproblemen en het bevorderen van een gezonde leefstijl onder jongeren. Door middel van preventieprogramma’s, voorlichting en persoonlijke begeleiding ondersteunt Chris jongeren bij het maken van gezonde keuzes. De organisatie biedt laagdrempelige hulp via chat, mail en telefoon, en werkt samen met scholen, kerken en andere gemeenschappen om jongeren te bereiken.

Klik voor meer informatie over Chris en Voorkom

Stichting Ontmoeting
Stichting Ontmoeting biedt hulp en ondersteuning aan kwetsbare mensen in de samenleving, zoals dak- en thuislozen, jongeren met problemen en gezinnen in nood. De organisatie richt zich op het opbouwen van relaties, het bieden van praktische hulp en het creëren van perspectief. Op Goeree-Overflakkee biedt Ontmoeting veldwerk, bemoeizorg en ambulante begeleiding, waarbij persoonlijk contact en betrokkenheid centraal staan.

Klik hier voor meer informatie over Stichting Ontmoeting 

Youth for Christ
Youth for Christ Goeree-Overflakkee richt zich op het ondersteunen en begeleiden van jongeren. Door middel van mobiele ontmoetingsplekken en lokaal aanwezige jongerencoaches, biedt de organisatie een veilige plek waar jongeren worden gezien en gehoord. Het doel is om jongeren te helpen groeien en een positief toekomstperspectief te bieden, ongeacht hun achtergrond.

Klik hier voor meer informatie Youth for Christ 

Youz
Youz is actief op Goeree-Overflakkee binnen het onderwijs, onder andere via de implementatie van het landelijke Helder op School programma. Verder bieden zij onder andere ook deskundigheidsbevordering aan professionals. Via de ouderavonden kunnen die door Youz binnen het onderwijs worden georganiseerd kunnen ouders ook bij hen terecht met opvoedingsvragen op het gebied van verslavingspreventie.

Klik hier voor meer informatie over Youz

3. Het aanbod op behandeling en begeleiding

Ondersteuning

Huisartsen en POH (GGZ) – eerstelijnsbehandeling

Huisartsen en de POH (GGZ) kunnen informatie, advies en ondersteuning bieden bij verslaving aan middelen. Zij zijn ook de poort naar meer specialistische behandeling. Daarvoor is vaak een verwijzing door de huisarts nodig.

Huisarts
Als je klachten of problemen hebt door alcohol-, tabak- en/of drugsgebruik kan je altijd bij de huisarts terecht. Er zijn verschillende klachten die een verband kunnen hebben met drugs, tabak of alcoholgebruik. Iemand kan verslaafd of afhankelijk zijn en zijn/haar gebruik willen minderen. Er kunnen ook lichamelijke of psychische klachten ontstaan waarvan je niet op het eerste gezicht merkt dat het door je gebruik komt. Bijvoorbeeld: vermoeidheid, slecht slapen of concentratieproblemen.

Wees altijd eerlijk over je gebruik tegen je huisarts wanneer je met dit soort klachten langs komt. Als je huisarts een goed zicht heeft op jouw gebruik kan hij jou het beste helpen om de klachten te verminderen. Bedenk dat de huisarts beroepsgeheim heeft en met niemand mag delen wat jij tegen hem zegt, tenzij jij hier zelf goedkeuring voor geeft.

De huisarts kan je goed begeleiden wanneer je je gebruik wilt veranderen of als je lichamelijke klachten hebt. Ook kan de huisarts je soms ondersteunen door middel van het voorschrijven van medicatie. Je hoeft hiervoor niet altijd in behandeling bij een verslavingsinstelling. Mocht het nodig zijn kan de huisarts je altijd nog doorverwijzen naar een verslavingsinstelling of naar een andere vorm van zorg, zoals een rook-stop-poli.

De meeste verslavingsinstellingen worden vergoed door de verzekering, maar dan heb je wel een verwijzing van de huisarts nodig. De huisarts heeft ook het beste zicht op jou persoonlijke situatie dus die kan samen met jou naar de beste oplossing zoeken.

Buiten kantoortijden kan je terecht bij de huisartsenpost in jou omgeving. Informatie over een huisartsenpraktijk of huisartsenpost bij jou in de buurt op vindt je op www.zorgkaartnederland.nl. Kijk voor meer betrouwbare informatie ook op www.thuisarts.nl.

POH GGZ
In veel huisartsenpraktijken werkt ook een praktijkondersteuner huisartsen voor geestelijke gezondheidszorg, kortweg POH GGZ. De POH GGZ is iemand met kennis van en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg. Voor veel mensen is het prettig om niet (meteen) doorverwezen te worden naar een psycholoog of de GGZ. De POH GGZ biedt het voordeel dat mensen met psychische klachten op een makkelijke manier naar een deskundige binnen de huisartsenpraktijk kunnen worden verwezen.

De POH GGZ bespreekt samen met jou je klachten en vragen. Het is ook mogelijk om over de geschiedenis van je klachten te praten. En over wat je al geprobeerd hebt om van je klachten af te komen. Het eerste gesprek duurt ongeveer 45 minuten, een vervolggesprek is meestal een half uur.

Vervolgens adviseert de POH GGZ jou en je huisarts over een mogelijke aanpak van je klachten. Dit kunnen een aantal vervolggesprekken bij de POH GGZ zijn. Of je kunt voor het vervolg weer terug naar de huisarts. Ten slotte is het mogelijk dat er advies wordt gegeven voor verdere behandeling of begeleiding. Dit kan bij maatschappelijk werk, zelfhulpwebsites, een psycholoog of een GGZ-instelling. Sinds 2014 wordt hulp van een psycholoog of een GGZ-instelling alleen vergoed bij een psychiatrische diagnose.

De POH GGZ kan dus helpen door:

  • het verhelderen van problemen
  • het geven van voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen.
  • het geven van advies over behandeling en verwijzing
  • kortdurende behandeling of begeleiding in de huisartsenpraktijk
  • nazorg na behandeling in de GGZ

Ook de POH GGZ heeft een beroepsgeheim. De POH GGZ werkt in het dossier van de huisarts. Je hoeft voor de gesprekken met de POH GGZ niet te betalen, ook geen eigen risico. De kosten worden vergoed door de basisverzekering.

WGBO
De huisarts en POH GGZ werken vanuit de Wet  Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO) en hebben een beroepsgeheim.

De Wet Geneeskundige BehandelingsOvereenkomst regelt de relatie tussen patiënt en zorgverlener o.a. dat de patiënt opdrachtgever is tot zorg, dat hij recht heeft op informatie en dat daartoe de zorgverlener de patiënt in begrijpelijke taal vertelt wat er aan de hand is, welke behandeling nodig is en welke risico’s daaraan zijn verbonden. Eventueel behoort de zorgverlener op alternatieven te wijzen, en hij mag de patiënt alleen behandelen als deze daartoe toestemming geeft. Ook is de zorgverlener verplicht een medisch dossier bij te houden over de behandeling en de gezondheidstoestand van de patiënt. De patiënt heeft recht op inzage in zijn medisch dossier.

Plaats Huisartsenpraktijk POH/POH GGZ
1 Stad aan het Haringvliet Huisarts Joost van de Putte
2 Nieuwe-Tonge Medisch Centrum de Weght POH GGZ
3 Oude-Tonge Huisartsenpraktijk Oude Tonge POH GGZ VZ*
4 Ooltgensplaat Huisartsenpraktijk Boom en Driece
5 Den Bommel Huisartsenpraktijk Den Bommel POH GGZ
6 Dirksland Huisartsenpraktijk Kassar
7 Sommelsdijk Huisartsenpraktijk Westplaat POH GGZ
8 Sommelsdijk B-hoed
9 Middelharnis Helius MC Medisch Centrum Middelharnis
10 Melissant Huisartsenpraktijk A. Baelde
11 Stellendam Huisartsenpraktijk Stellendam
12 Goedereede Huisartsenpraktijk Kop van ’t Eiland
13 Ouddorp Huisartsenpraktijk Kop van ’t Eiland

 

* POH GGZ VZ: PraktijkOndersteunerHuisarts Geestelijke Gezondheidszorg en specialist VerslavingsZorg

Antes – specialistische behandeling

Antes is een specialistische GGZ-instelling die zich richt op het herstel van volwassenen en ouderen met (ernstige) psychiatrische problemen en verslavingen. De organisatie biedt diverse behandelvormen, waaronder ambulante zorg, klinische zorg, en begeleid wonen. Antes streeft naar optimale zorg op het juiste moment en met de juiste intensiteit, om zo een duurzame verbetering van de geestelijke gezondheid van haar cliënten te realiseren.

Klik hier voor meer informatie over Antes

Kairos – begeleiding en opvang

Stichting Kairos is een maatschappelijke opvang voor kwetsbare (jong)volwassenen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar. Stichting Kairos helpt deze (jong)volwassenen door een intensieve begeleiding- te werken aan een fundament waarop verder gebouwd kan worden richting een volgende stap in hun woon- en levenssituatie. Kairos is een nieuwe organisatie, ontstaan vanuit de wens van betrokken inwoners en een aantal zorgprofessionals op Goeree-Overflakkee.

Klik hier voor meer informatie over Kairos

4. Overige verslavingszorg en - klinieken

Nederland

1. Castle Craig
2. Changes
3. Connection Sggz
4. De Hoop
5. Emergis
6. Fundamentum
7. Ighd verslavingszorg
8. Jellinek
9. GGZ Interventie
10. Novadic-Kentron
11. Ready for Change
12. SolutionS verslavingszorg
13. Triora
14. Trubendorffer
15. U-center
16. Villa Ramadas
17. Yes we can clinics

Klik hier voor meer informatie over de verslavingszorg en – klinieken in Nederland

Advies nodig?

Anonieme Alcoholisten (AA)

Mensen die herstellende zijn van een alcoholverslaving kunnen bij de AA terecht voor groepsbijeenkomsten. De AA werkt volgens De Twaalf Stappen methodiek. Voor meer informatie hierover en de bijeenkomsten, zie de website: https://www.aagoereeoverflakkee.nl/

Narcotics Anonymous (NA)

De NA organiseert evenals de AA groepsbijeenkomsten voor herstellende verslaafden van alle soorten drugs. Voor meer informatie zie de website: https://www.na-holland.nl/#/

Cocaine Anonymous (CA)

Specifiek voor herstellende verslaafden van cocaine organiseert de CA groepsbijeenkomsten gelijk aan de AA. Op Goeree-Overflakkee worden hiervoor groepsbijeenkomsten georganiseerd. Voor meer informatie zie de website: https://ca-holland.nl/

Kairos

Stichting Kairos is een maatschappelijke opvang voor  kwetsbare (jong)volwassenen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar. Stichting Kairos helpt deze (jong)volwassenen door een intensieve begeleiding- te werken aan een fundament waarop verder gebouwd kan worden richting een volgende stap in hun woon- en levenssituatie. Kairos  is een nieuwe organisatie, ontstaan vanuit de wens van betrokken inwoners en een aantal zorgprofessionals op Goeree-Overflakkee. https://stichtingkairos.nl/

 

 

 

 

 

 

Partners SamenZien

Samen bereik je meer