Nieuws

Criminelen op rechte pad

De gemeente Tilburg heeft mogelijk voorzichtig succes geboekt met het begeleiden van criminele gezinnen. Sinds het begin van het experiment drie jaar geleden hebben tien gezinnen het criminele pad verlaten, terwijl negen gezinnen nog in het traject zitten. Hoewel de gemeente geen garanties kan geven dat gezinsleden nooit meer zullen terugvallen in de criminaliteit, is burgemeester Theo Weterings optimistisch over de resultaten.

Het project richt zich op kerngezinnen die behoorlijk in de problemen zijn geraakt en niet op hele familiestructuren. De gezinnen krijgen een coach toegewezen die hen helpt om een legaal inkomen te verwerven en te stoppen met criminele activiteiten. De coach blijft ook na deze fase betrokken om te monitoren of de gezinsleden op het rechte pad blijven.

Volgens Weterings is het doorbreken van het patroon van generatie op generatie doorgegeven criminaliteit een moeizaam proces. Het vertrouwen winnen van vaders en zonen blijkt vaak lastiger dan dat van moeders en dochters. Daarnaast zijn de coaches in het begin vooral bezig met “puinruimen”, zoals het in kaart brengen van financiĆ«le schulden en het aanvragen van uitkeringen.

Het project heeft al aanzienlijke kostenbesparingen opgeleverd, waardoor de samenleving al 1,3 miljoen euro heeft bespaard op de twaalf gezinnen die in maart 2021 meededen aan het uitstapprogramma. De gemeente heeft vier ton uitgetrokken voor het project.

Weterings benadrukt dat als deze gezinnen niet worden geholpen, ze hoogstwaarschijnlijk in de criminaliteit zullen blijven. Het doorbreken van deze cyclus is een belangrijke stap in de strijd tegen georganiseerde misdaad en het bevorderen van veiligheid en welzijn voor alle inwoners.