Nieuws

Stoptober: zoveel rokers op Goeree-Overflakkee zijn de afgelopen jaren gestopt met roken

Op Goeree-Overflakkee rookt momenteel ongeveer één op de 7 inwoners. Dat zijn er minder dan enkele jaren geleden. Vanaf vandaag zouden zij kunnen meedoen aan Stoptober, de maand waarin sommige rokers een poging doen om in 28 dagen te stoppen met roken.

In 2016 staken dagelijks nog zo’n 7.390 Goereeërs een sigaretje op. Dat aantal is de afgelopen jaren gedaald tot 5.898. Gekeken naar het aantal inwoners betekent dit dat 14,5 procent van de volwassen inwoners van Goeree-Overflakkee rookt. Dat blijkt uit een analyse van deze site op basis van cijfers van het RIVM, de GGD’en en het CBS.

Plek 184
Goeree-Overflakkee staat hiermee landelijk gezien op de 184e plek. Dit betekent dat Goeree-Overflakkee een middenmotor is qua percentage van de volwassen inwoners dat rookt. De gemeente met relatief de meeste rokers is Amsterdam waar 23,9 procent van de volwassenen rookt. In Rozendaal zijn in verhouding de minste rokers te vinden: hier rookt 8,1 procent van de inwoners van 18 jaar en ouder. Het gemiddelde van de provincie Zuid-Holland ligt op 16,7 procent.

BN’ers doen mee
Bekende Nederlanders en Belgen doen ook mee aan Stoptober. Zo gaan onder andere Maxime Meiland en First Dates barman Sergio Vyent proberen om 28 dagen van de sigaretten af te blijven. Ook de Belgische schrijver Herman Brusselmans doet een poging om te stoppen.

Maar wat kunnen rokers nou leren van ex-rokers? Esther Croes, onderzoeker bij het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging zegt: „Onderzoek laat zien dat de sterkste motivatie is als rokers zich al identificeren als niet-roker. Wanneer men zegt ‘mijn identiteit neigt meer naar dat van een niet-roker en dat past bij mij’, lukt het beter om het stoppen met roken vol te houden. Ook hoor je van gestopte rokers dat ze blij zijn dat ze hun vrijheid terug hebben. Geen stress meer of er wel voldoende sigaretten in de broekzak zitten of hunkering naar nicotine. De sigaret is de beste vriend van een roker, maar zij zien vaak niet in dat het een maatje is die hen gevangen houdt in hun verslaving.”

Stoptober is een van de uitgelezen kansen om te stoppen met roken. Maar liefst 70 procent van de deelnemers houdt het een maand vol. Na drie maanden is ongeveer de helft van de begonnen deelnemers gestopt met roken. Volgens Croes is dit percentage zo hoog omdat Stoptober een sociaal evenement is. ,,Je stopt echt samen. Wanneer je partner bijvoorbeeld ook stopt met roken, is het makkelijker om het zelf ook te doen. Mensen slepen elkaar er doorheen en dat werkt.”

 

Bron: AD.nl | Manon van Koppen